Circulaire Campus

Afbeelding met Play Knop
Afbeelding

De TeamNXT Circulaire Campus in de M4H zal hét Ontwikkel Paradijs worden voor impactvolle projecten. Circulaire projecten aangedragen door het werkveld staan centraal. Geselecteerde talenten krijgen een unieke leer- en werkervaring door in teamverband aan één van deze uitdagende projecten te werken. De talenten zijn medewerkers, vrije geesten en studenten (MBO & HBO), die een jaar lang worden opgeleid en getraind volgens de circulaire principes: circulair zijn, denken, ontwerpen en produceren. Al deze talenten zullen het komende decennium als toekomstmakers een wezenlijke bijdrage leveren aan de transitie van de lineaire naar de circulaire economie.

 

Over 5-10 jaar staat er een volwassen Circulaire Campus waarop jaarlijks honderden jonge mensen worden opgeleid voor de circulaire economie. Veel circulaire bedrijvigheid is dan onderdeel van de campus, met een scala aan bedrijfjes op het gebied van slimme energie, circulaire bouw, kringloopvoeding, nieuwe maakindustrie, circulair watergebruik en circulaire mode, design en gezondheid. Dit nieuwe circulaire ecosysteem biedt werkgelegenheid aan duizenden jonge entrepreneurs die ook deels wonen en verblijven in de M4H. Daardoor nemen de campus en de bedrijven een behoorlijk deel van de M4H in beslag, wat de hele omgeving een enorme boost geeft. Deze circulaire bedrijvigheid markeert het ‘business-driven’ karakter van de campus.


Inhoud

 

Jan Rotmans en Yuri van Geest zijn verantwoordelijk voor de inhoud van deze Circulaire Campus. Zij geven zelf diverse lezingen, maar ook andere gerenommeerde docenten zullen hun kennis en expertise inbrengen.

 

Jan Rotmans

Jan Rotmans, een internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid, biedt overheden, bedrijven en bovenal het individu de oplossing voor de chaos en crises die wij allemaal voelen. Hij pleit voor 11 transities om onze maatschappij en zo de wereld leefbaar te houden. Voorbij de angst voor verandering. Hij laat zien wat juist wél kan en wat het oplevert.

 

Yuri van Geest

Mede-oprichter van De Buitenboordmotor. Mede-auteur van de bestseller Exponentiele Organisaties met 700.000 verkochte boeken. Aanjager en initiator van Singularity University Benelux tot 2016. Momenteel vooral bezig met het integreren van bewustzijn, inheemse culturen (ook zelf doen), natuur, technologie, organisaties en leiderschap voor systeemoplossingen voor een nieuwe wereld met als fundament inheemse waarden


Onderwerpen

Mega Trends / Persoonlijke verhalen van Jan Rotmans en Yuri van Geest

Technologie (A.I./GPT)

Circulaire economie & Grondstoffen

Gedrag en Cultuur

Circuliare Economie - de praktijk

Natuurprincipes

Biobased Bouwen

Ecosofie

Leiderschap

Innovatiemethodieken

Transitiemanagement

Leren van de natuur

Synthese sessie


Praktische info

 

Lessen, workshops & inspiratie sessies

Elke week is er een lesdag met een lezing in de ochtend en een workshop in de middag over relevante onderwerpen. In de workshop wordt de opgedane kennis direct toegepast op de projecten waaraan gewerkt wordt. Ook zijn er 2 momenten gepland voor feedback op de projecten door Jan Rotmans en Yuri van Geest. Tijdens deze eerste periode kun je ook jouw eigen afstudeeronderzoek binnen het project al vormgeven.

 

Aantal lesdagen: 13 dagen (09.30 – 16.30 uur)

2024: 16 oktober, 22 oktober, 29 oktober, 5 november, 11 november, 20 november, 26 november, 3 december, 10 december, 17 december

2025: 14 januari,  21 januari, 28 januari

Waar: Keilepand in Rotterdam

 

Aantal inspiratiedagen: 7 dagen (dagdeel – tijd nog bepalen): 

2024: 17 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november, 12 december

2025: 16 januari, 30 januari

 

Praktijk

Vanaf februari wordt er in teamverband verder gewerkt aan de projecten. Deze projecten zijn in juli 2025 afgerond en worden dan gepresenteerd. Tijdens deze praktijkperiode zijn er 4 momenten gepland voor feedback vanuit Jan Rotmans en Yuri van Geest.

 

Kosten

Deze campus wordt mede mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven, daarom is kosteloze deelname door studenten aan deze Circulaire Campus ook mogelijk.

 

Meedoen

Wil je afstuderen op een circulair project en actief bijdragen aan een duurzame toekomst? Er is een plek voor jou op onze Circulaire Campus. Meld je voor 5 oktober aan en begin jouw reis als circulaire toekomstmaker. Let op: Er is een selectieprocedure om ervoor te zorgen dat we gemotiveerde en betrokken studenten verwelkomen. Stuur bij je mail een motivatie waarom je wilt deelnemen (liefst een filmpje van maximaal 2 minuten). De selectieprocedure is gestart.



Opvallende Knoppen met Gradient

 

 

Team achter de Circulaire Campus

 

TeamNXT bestaat uit maatschappelijk bewogen ondernemers die zich inzetten voor het bevorderen van een circulaire en inclusieve samenleving in de regio Zuid-Holland. Het non-profit initiatief richt zich op het creëren van baanbrekende doorbraakprojecten die de overgang naar een duurzame economie versnellen en in de basis moeten leiden tot een systeemverandering. Het eerste doorbraakproject is het oprichten van een Circulaire Campus om onderwijs en innovatie in circulaire principes aan te jagen. 

 

TeamNXT investeert in het opleiden van toekomstmakers in de circulaire economie en komt kennis en expertise brengen om dit nieuwe, snel opkomende veld te versterken. In ruil daarvoor vraagt TeamNXT commitment en financiële steun van bedrijven (en de overheid) om dit doel te realiseren.

Back to Top